O Autorze

Cześć, nazywam się Monika Gackowska-Lisińska. Jestem dietetykiem klinicznym
oraz diagnostą laboratoryjnym, mamą małego Adasia, pasjonatką zdrowego stylu życia
oraz medycyny funkcjonalnej uzależnioną od dobrej kawy.

Dietetyka i Diagnostyka Laboratoryjna

Ukończyłam studia na Collegium Medicum w Bydgoszczy na kierunkach: dietoterapia, żywienie w sporcie oraz analityka medyczna, a także liczne kursy obejmujących żywienie w sporcie i dieto-coaching. Obecnie jestem trakcie studiów na Functional Medicine University w Stanach. Przez blisko 3 lata pracowałam jako wykładowca akademicki w Katedrze Biologii Medycznej (prowadząc zajęcia z parazytologii oraz biologii molekularnej) oraz Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy. Zaczynając swoją pierwszą praktykę zawodową (aktualnie Centrum Dietetyki Funkcjonalnej), szybko zrozumiałam, że wiedza zdobyta podczas studiów jest niewystarczająca, aby rozwiązać problemy zdrowotne zgłaszających się do gabinetu pacjentów. Posługiwanie się schematami żywieniowymi bez uwzględnienia m.in. wyników badań laboratoryjnych i norm funkcjonalnych to zataczanie błędnego koła. Doświadczenie nauczyło mnie również, że NIE istnieje idealny model żywieniowy dla każdego z nas, a jego dopasowanie jest możliwe dopiero wtedy, gdy spojrzymy na człowieka jako całość. Holistyczne podejście do organizmu to jak praca detektywa: krok po kroku układamy kolejne puzzle w wielkiej układance.

Konferencje

W kwietniu 2016 roku po raz pierwszy zostałam zaproszona jako prelegent na Konferencję „Holistyczne podejście do człowieka” w Opolu, podczas którego miałam przyjemność wygłosić wykład „Diagnostyka laboratoryjna w chorobach autoimmunologicznych”. Kolejne kongresy z zakresu dietetyki i medycyny funkcjonalnej nadały kierunek mojej pracy zawodowej, a mianowicie prowadzenie szkoleń – „interpretacja wyników badań w praktyce dietetyka” oraz indywidualne konsultacje diagnostyczno-żywieniowe w Centrum Dietetyki Funkcjonalnej w Bydgoszczy.

Rozwój

Podczas pobytu zarówno w Kanadzie (Halifax), jak i Stanach (Portland, Oregon) miałam unikatową szansę podnosić swoje kwalifikacje podczas kilkutygodniowych kursów, korzystając z bibliotek przepełnionych książkami z zakresu dietetyki, diagnostyki oraz naturoterapii. Bezustannie śledzę książki, webinaria czy podcasty takich specjalistów jak: Dicken Weatherby, Ben Lynch, Jason Fung, Allison Siebecker, Robert Silverman, Rachel Fresco, Ronda Nelson oraz Tom O’Bryan.

Certyfikaty

Kto nie idzie do przodu, ten się cofa!

Przełomowym etapem mojej ścieżki zawodowej było ukończenie dwudniowego szkolenia „Dietocoaching I i II” (Nutri Center) oraz rozpoczęcie studiów on-line na Functional Medicine University, które nauczyły mnie, że brak sztywnych zasad oraz schematów działania tylko indywidualne podejście przynosi wymierne efekty terapeutyczne.